Pijn tussen schouderbladen

Vrijwel iedereen heeft er wel eens last van, een vervelende pijn tussen de schouderbladen, oftewel; pijn tussen schouderbladen. Soms heb je er een paar dagen last van, in andere gevallen is het na een nacht slapen al over en in weer andere situaties blijft de pijn een langere periode steken. Vaak gaat het hierbij om een zeurende spierpijn, krampachtige pijn, waarvan de oorsprong lastig te achterhalen is. Sommige mensen hebben er bijvoorbeeld alleen bij bepaalde omstandigheden last van, anderen maar een enkele keer. Het is belangrijk om de pijn goed in de gaten te houden en tijdig hulp in te schakelen, om het vergroten van de pijn tegen te gaan.

Wat te doen bij pijn tussen de schouderbladen?

Pijn tussen de schouderbladen is gelukkig makkelijk te herkennen, daarbij voel je vaak harde spieren als je met je handen tussen je schouderbladen voelt. Waar het in eerste instantie goed is om een nachtje uit te rusten en de pijn aan te kijken, kun je bij een blijvende pijn beter de hulp inschakelen van een huisarts. Soms kan ook een spierzalfje helpen om de pijn tussen de schouderbladen te verminderen. Er zijn meerdere oorzaken te bedenken, die de aanleiding van de pijn tussen de schouderbladen kunnen zijn. Denk aan een verkeerde lichaamshouding bij bepaalde activiteiten, een afgeknelde zenuw tussen de schouderbladen, een hartritmestoornis, pijn in de gewrichten, reuma, enzovoorts. Ook dingen als stress zijn een veelvoorkomende oorzaak van pijnlijke spieren tussen schouderbladen.

Aanpak van pijn tussen schouders

Om de pijn tussen de schouders te verminderen is het allereerst belangrijk om na te gaan, waar de pijn vandaan komt. Heb je bijvoorbeeld pijn als gevolg van een verkeerde lichaamshouding, dan worden de spieren overbelast en kan een massage de uitkomst bieden. De spieren worden hierbij losgemaakt, zodat de overbelasting afneemt. Daarnaast dien je natuurlijk stelselmatig je lichaamshouding aan te passen om een nieuwe overbelasting van de spieren te voorkomen. Ook bij pijn door stress kan een massage de uitkomst bieden.

Bij een pijn tussen je schouders die veroorzaakt wordt door reuma of gewrichtspijn, is de aanpak vaak wat ingewikkelder. Hierbij kun je bijvoorbeeld oefeningen van een fysiotherapeut uitvoeren om de spieren tussen de schouderbladen flexibeler te krijgen, zodat de pijn afneemt. Mocht je vermoeden last te hebben van reuma, dan is een bezoek aan de huisarts sterk aan te raden. Een massage of spierzalf alleen zal in dit geval namelijk niet de oplossing voor het probleem vormen.