Oorzaken

Vaak is de oorzaak van spierpijn bekend, denk met name aan overbelasting tijdens het sporten. Maar wanneer spierpijn langdurig aanwezig is, en dus chronisch wordt dan kan de oorzaak veelal onbekend zijn. Naast de eerder besproken oorzaak cq. aandoening fibromyalgie (zie pagina chronische spierpijn) gaan we nu dieper in op 2 aandoeningen die een oorzaak van (chronische) spierpijn kunnen zijn. De 2 aandoeningen hebben ook veel overeenkomsten met elkaar; hernia en Ischialgie.

Hernia

Wanneer je te maken heb met een hernia in de rug krijg je ook altijd te maken met pijn in de benen. De pijn in de benen zal veelal in één been aanwezig zijn en niet in twee benen. Een unieke eigenschap waardoor je door middel van dit symptoom bijna zeker kan zijn dat je te maken hebt met een hernia. Met andere aandoeningen heb je namelijk altijd te maken met symptomen in beide benen. De pijn zal doortrekken van de bovenbeen tot beneden aan het been. De pijn in het been ervaren mensen soms nog erger als de pijn in de rug, je hebt hier te maken namelijk met een zeer scherpe pijn in het been. Het voorkomen van dit symptoom bij een hernia is helaas niet mogelijk en je zal dus de gehele hernia moeten laten behandelen om ook van deze pijnen in het been af te komen.

Ischialgie

Ischialgie (ook wel ischias genoemd) is een vorm van zenuwpijn die voorkomt in de rug en staat voluit geschreven voor ischiasneuralgie. De zenuwpijn heeft te maken met één zenuw en wel te verstaan meteen de grootste en lastigste zenuw die in je rug te vinden is. Deze zenuw noemt men de grote been zenuw en de heup zenuw. Wanneer je last hebt van stekende pijnen in je rug, been en bil heb je grote kans dat je te maken hebt met Ischias. De zenuw waar wij bovenstaand over spraken loopt namelijk vanaf de onderkant van je rug via de bil en de achterkant van het been helemaal door tot aan je voeten. Pijnen aan deze zenuw zorgen dus niet alleen voor pijn in de benen, maar ook in de rug en in de billen. Andere symptomen van deze aandoening zijn niet alleen pijnen, er bestaan namelijk ook nog erge symptomen voor Ischias. Hierbij moet je gaan denken aan bijvoorbeeld een klapvoet en bijvoorbeeld spieruitval.

Chronische spierpijn, soms is het erg lastig te achterhalen wat de oorzaak is. Fibromyalgie, hernia of ischialgie hebben alle zo zijn eigen kenmerken. Het duurt vaak erg lang voordat een diagnose wordt gesteld. Ook bij andere gezondheidsaandoeningen zoals een hypothyreoïdie (trage schildklier) treed veelal spierpijn op. Een goed bloedonderzoek kan vele aandoeningen uitsluiten.