Gewrichtspijn

Gewrichtspijn
Gewrichtspijn is een pijn die men als zeer pijnlijk en vervelend kan ervaren. Dat de pijn in de gewrichten zit maakt het vaak extra pijnlijk doordat gewrichten bij elke beweging meebewegen ongeacht of je nu loopt, springt, rent of zit. Wanneer je een beweging maakt bewegen eigenlijk volledig onbewust al jouw gewrichten mee, tot het moment dat je last hebt van gewrichtspijn, dan begin je jezelf er volledig bewust van te worden dat de kleinste bewegingen kunnen zorgen voor de grootste pijnen in je gewrichten. Vreemd is dit niet, gewrichten zijn namelijk de verbindende elementen tussen je botten. Men dient gewrichtspijn niet te verwarren met spierpijn, dit is namelijk daadwerkelijk iets anders.

Reuma

Voor gewrichtspijn gebruiken wij eigenlijk al snel de naam reuma en mensen die deze constatering horen schieten bij voorbaat al helemaal in de stress, dit terwijl dit vaak niet geheel terecht is. Reuma is namelijk een verzamelnaam voor heel veel gewrichtspijn aandoeningen. De kenmerken voor alle pijnen die wij onder de noemer reuma gooien zijn stramme en pijnlijke spieren en gewrichten, gevoeligheid, zwellingen en functieverlies. Benamingen die dan ook eigenlijk onder de familie van de reuma vallen zijn artrose en artritis.

Maar er is meer over reuma

Naast alle zaken die wij onder de noemer van reuma gooien zijn er natuurlijk veel en veel meer oorzaken waardoor je last kan hebben van gewrichtspijnen. Een andere vorm van veel voorkomende gewrichtspijnen is heupslijtage en knieslijtage. Toch zijn dit gewrichtspijnen die niet veel voorkomen bij jongeren, eigenlijk kunnen wij deze gewrichtspijnen simpelweg een ouderdomskwaaltje noemen. In de loop der jaren slijt het kraakbeen dat tussen de gewrichten zit door veelvuldig gebruik van het gewricht weg. Sommige mensen lopen al jaren met pijn in het gewricht rond zonder dat artsen of doctoren hier een oorzaak voor kunnen vinden. De meeste kans heeft men op dat moment met het vaststellen van slijtage in dat gewricht maar men kan dit vaak niet helemaal met zekerheid stellen. Slijtage heeft namelijk te maken met het kraakbeen en kraakbeen is op röntgenfoto’s bijvoorbeeld niet te zien.

Ook problemen met het zogenaamde gewrichtsvloeistof binnen een gewricht kan voor veel pijn binnen het gewricht zorgen. Het gewricht vloeistof is eigenlijk de olie tussen de gewrichten waardoor het gewricht soepel hoort te bewegen. Eigenlijk moet de verhouding van het aanwezige gewrichtsvloeistof precies goed zijn om geen pijn in het gewricht te ervaren. Wanneer er teveel gewrichtsvloeistof aanwezig is zal je uiteindelijk gaan voelen dat het vloeistof zich verplaats binnen het gewricht en wanneer je te weinig gewrichtsvloeistof hebt binnen het gewricht dan kan het gewricht gaan irriteren omdat de gewricht niet soepel genoeg meer in elkaar overloopt.

Spierpijn is wat anders dan gewrichtspijn

Sommige mensen denken soms dat ze last hebben van gewrichtspijnen, dit terwijl de daadwerkelijke oorzaak de spier is. Eigenlijk is dit zeer begrijpelijk, want de spieren lopen zeer nauw bij de gewrichten en kunnen eigenlijk voor een combinatie van spier en gewrichtspijn gaan zorgen. Wanneer het daadwerkelijk om gewrichtspijn zal gaan, dan zal men deze pijn ervaren als een pijn die daadwerkelijk binnen en om het gewricht heen voelbaar is. Vaak wanneer je last hebt van gewrichtspijn kan je hier nog enige druk op uitoefenen zonder dat de pijn meteen in zeer heftige vormen zal doorzetten. Spierpijn zal wanneer je hier nog druk op blijft uitoefenen een soort zeurderige pijn worden en hierdoor kan je spierpijn uitstekend onderscheiden van gewrichtspijn. Wanneer je blijft twijfelen over de soort pijn kan het natuurlijk nooit kwaad om een bezoek aan een huisarts of fysiotherapeut te brengen en deze naar je klachten te laten kijken. Bij gewrichtspijnen is het namelijk nooit verstandig om onnodig veel risico te nemen, dit kan de klacht uiteindelijk alleen maar verergeren.