Fysiotherapie bij spierpijn

Iedere keer als je beweegt, gebruik je bepaalde spieren in je lichaam. Beweeg je heel intens of heel lang, dan vraag je voor langere tijd veel van je spieren. Dit kan zo veel zijn, dat je spieren schade oploopt. Deze schade zie je vaak niet aan de buitenkant van je lichaam (je getrainde lichaamsdelen zullen bijvoorbeeld niet dik worden of rood kleuren), maar merk je wel aan de binnenkant van je lichaam. Zo worden weefsels op microniveau uit elkaar gerukt tijdens het sporten, waardoor je te maken kunt krijgen met heftige spierpijn. Spierpijn is een natuurlijk effect op het lichaam na het sporten en is dus niet erg. Echter, is de spierpijn na enkele dagen nog steeds niet weggetrokken of verminderd? Dan kun je spreken van een probleem met de spieren.

Chronische spierpijn: een korte introductie

Als spierpijn niet vanzelf geneest, spreekt men van chronische spierpijn. Bij chronische spierpijn is er vaak sprake van een ander, achterliggend probleem dan spierpijn. Dit kan bijvoorbeeld een verrekking van de spier zijn, die ontstaan is door intensief sporten. Ook kan er sprake zijn van een andere achterliggende aandoening, zoals ischias, fibromyalgie of influenza.

Heb je te maken met chronische spierpijn, dan heb je last van één of meerdere van de volgende klachten:

  1. Een pijnlijk gevoel in de spier. Dit gevoel kan brandend zijn, maar ook een ander pijnlijk gevoel geven.
  2. Een zwelling in de spier.
  3. Een knak in de spier.
  4. Moeite om de spier te bewegen.
  5. Het bewegen van de spier is pijnlijk.

Herken je jouw situatie in bovenstaande symptomen? Dan kun je te maken hebben met chronische spierpijn. Meer over de behandeling van chronische spierpijn, lees je in onderstaande tekst.

De behandeling van chronische spierpijn

Als je spierpijn voor langere tijd blijft aanhouden en je te maken hebt met chronische spierpijn, is het nemen van voldoende rust niet meer genoeg om jouw spieren te laten herstellen. In dit geval is het dan ook gewenst dat je overgaat op een effectieve behandeling voor spierpijn. Deze effectieve behandeling voor spierpijn wordt gegeven door de fysiotherapeut: een specialist op het gebied van het versoepelen en het versterken van de spieren. Door naar de fysiotherapeut te gaan, zoals bijvoorbeeld Fysiotherapie in Veenendaal, wordt de spier soepeler en heb je minder last van pijn. Maar omdat de spier bovendien versterkt wordt bij het doorlopen van een behandeling van de fysiotherapeut, voorkom je door deze behandeling ook dat je in de toekomst nog eens te maken krijgt met chronische spierpijn. Sterkere spieren zijn namelijk beter opgewassen tegen intense bewegingen, waardoor chronische spierpijn minder vaak voorkomt. Overigens werkt fysiotherapie niet bij alle soorten spierpijn, dus is het van belang om eerst bij de fysiotherapeut te informeren of hij of zij je kan helpen met jouw spierpijn.