Chronische spierpijn

Chronische spierpijn
Spierpijn komt bij elk mens voor, echter zijn er ook spierpijnen bij sommige mensen te constateren die niet onder de normale varianten van spierpijn vallen. In zo’n geval praten wij over chronische spierpijn, de meest voorkomende plekken voor chronische spierpijn zijn de nek, schouders en rug.

Fibromyalgie

Ook van chronische spierpijn zijn diverse varianten, de meest voorkomende vorm van chronische spierpijn is fibromyalgie. Een letterlijke vertaling van fibromyalgie is pijn van bind en spierweefsel, omdat je bij deze chronische spierpijn te maken hebt met verhoogde spanningstoestanden van spieren en pezen is er sprake van een hogere pijn gevoeligheid op bepaalde punten.

Het is moeilijk om een chronische spierpijn zoals fibromyalgie te herkennen, de belangrijkste symptomen van deze aandoening zijn pijn, stijfheid en gevoeligheid op en rondom de gewrichten. Het is van belang om te weten dat spierpijn niet hetzelfde is als gewrichtspijn!

Naast deze symptomen hebben veel mensen met chronische spierpijn last van slapeloosheid en extreme vermoeidheid in combinatie met ochtendstijfheid.

Voor fibromyalgie zijn op dit moment veel medicijnen in onderzoek, deze medicijnen worden dus niet door artsen voorgeschreven. Veelal schrijven de artsen dit moment pijnstillers voor die gewoon zelfstandig gebruikt kunnen worden, dit in combinatie met antidepressiva om de pijnen en slapeloosheid te verlichten.

Hyperventilatie

Een andere veel voorkomende vorm van Chronische spierpijn is de spierpijn die vaak optreed bij hyperventilatie. Veel mensen met hyperventilatie klagen over spierkrampen en pijnen, als de hyperventilatie aanval over is zullen de spierpijn klachten ook geleidelijk weer verdwijnen.

Veel mensen kennen de benaming “zweepslag” wel, dit is een aandoening die zich makkelijker laat uitleggen onder de noemer “spierscheuring”. De naam zweepslag komt voort uit het feit dat het lijkt alsof je spier een slag beweging maakt, op het moment dat dit gebeurt is er sprake van een kleine of volledige scheur in de spier.

Verrekking en kneuzingen

Een andere mogelijke aandoening die spierpijn kan veroorzaken is de verrekking. Wij praten van een verrekking van de spier, wanneer deze verder is gerekt dan mogelijk en dit komt voort uit overbelasting en/of een te hoge belasting van de spier.

Daarnaast krijgen dokters vaak te maken met kneuzingen door bijvoorbeeld een valpartij of een botsing. Wanneer wij dan over een kneuzing spreken is het onderhuids aanwezige weefsel beschadigd, dit kan in combinatie plaatsvinden met de spieren en gewrichten.

Bij het vermoeden van chronische spierpijn dien je goed naar je lichaam te luisteren, in tegenstelling tot het vaststellen van andere ziektes is het op dit moment niet mogelijk om bijvoorbeeld met een bloed/urinetest vast te stellen of je daadwerkelijk een vorm van chronische spierpijn bezit.

Lees onze spierpijn behandelen pagina voor meer informatie over de behandelmogelijkheden.`

Lees meer over:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *